INTERVIEW MET REINIER VAN DEN BERG

SIEBEREN VOORDEWIND INTERVIEWT METEOROLOOG REINIER VAN DEN BERG

1. Hoe komt het dat u dagelijks zo geïnteresseerd bent in het weer? Het weer is altijd in beweging en valt nooit in herhalingen. het varieert van absolute rust en stilte tot extreme uitbarstingen van kracht en energie, zoals bij onweer, storm of een tornado.

2. Veel mensen zijn bang voor de opwarming van de aarde. Is daar alle reden voor? Jazeker. De opwarming kunnen we steeds duidelijker in beeld brengen. Het weer wordt niet alleen gemiddeld warmer, maar vooral ook extremer, met bijvoorbeeld meer zware stortbuien of zelfs situaties met wateroverlast en overstromingen. Ook droogte brengt wereldwijd steeds grotere problemen. Dat komt vooral hard aan bij al die miljarden mensen die moeten leven in erbarmelijke omstandigheden. En dan is er nog de stijging van de zeespiegel, die deze eeuw steeds sneller zal verlopen, omdat met name het ijs van Groenland steeds sneller smelt.

3. Wat zouden mensen zelf kunnen doen om mee te helpen om de opwarming van de aarde tegen te houden? Bewust zijn van de impact die ons gedrag heeft, en daarnaar handelen. nadenken over onze consumptie, energie besparen, overstappen op duurzame producten en groene stroom.

4. Als u kijkt naar de aarde en het weer; gelooft u dat God bestaat? Zo ja, kunt u dit toelichten? Ja, ik geloof dat God bestaat. daar zijn veel argumenten voor, niet alleen op basis van wat in de Bijbel staat geschreven en op basis van ontelbaar veel getuigenissen van mensen in de meest uiteenlopende omstandigheden en landen, maar ook op basis van hoe alles in de natuur op elkaar is afgestemd, en überhaupt, dat er complex leven bestaat.

5. U komt altijd oprecht vriendelijk en evenwichtig over; hoe kan dat? Dat is een mooi compliment. Misschien komt dat door mijn opvoeding, het nest waar ik in ben opgegroeid, mijn geloof in God.

6. Zou u nog iets ter bemoediging willen doorgeven aan de lezers? Ik denk dat het altijd belangrijk is, om bewust stil te staan bij de dingen die wel hebben of wel kunnen, in plaats van ons blind te staren op ons gebrek of op dat wat de ander wel heeft. En tevens, in het verlengde daarvan, proberen om bewust te genieten van de kleine dingen. Een vogel in de tuin, iets lekkers bij de koffie, de zonsondergang, het geluid van de wind, de geur van de regen op een warme zomerdag, het gezang van de vogels, etc. Hartelijke groet, Reinier

Reinier van den Berg is auteur, presentator, Meteo Consult, gastspreker. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit in Wageningen en o.a. bekend van RTL4 televisie en de wetenschapsprogramma Galileo (van de E.O.).

DIT INTERVIEW IS MET ANDERE INTERVIEWS TE LEZEN IN HET E-BOOK/EPUB: NIEUWS VOOR JOU.

error: Content is protected !!