LAAT JE NIET MANIPULEREN

Laat je niet manipuleren
Column/informatie door: Sieberen Voordewind

Er zijn mensen die gemanipuleerd worden door een partner, vriend, vriendin, voorganger, kennis of iemand anders. Het woord “manipulatie” is afgeleid van het Latijnse woord “manipulus” en betekent: “een handvol.” Er zijn mensen die met “de hand” veranderingen bij een ander te weeg brengen. Denk in negatieve vorm maar eens aan mensen die anderen “naar hun hand zetten.” Volgens het internet woordenboek vandale.nl betekent het woord onder andere: “bewerking (met de vingers)” en: “Bedrieglijke methode.” Het gaat om mensen die hun zin willen krijgen ten koste van een ander. Door op een subtiele manier invloed proberen uit te oefenen op anderen, probeert de manipulator zijn zin te krijgen. De manipulator kan goed praten en speelt bijvoorbeeld in op de angst of goedgelovigheid van de ander. De betekenis van manipulatie is volgens de website http://nl.m.wikihow.com: “Het indirect proberen te beïnvloeden van andermans gedrag of daden.”
Ik zal een voorbeeld geven van wat ik noem “vrome manipulatie.” Een voorganger wil bijvoorbeeld dat iemand de zangleiding in de kerk doet en zegt: “De Here heeft tot mij gesproken dat je voor Hem zondag de zangleiding mag doen.” Die persoon wil dat misschien niet maar omdat hij God wil dienen en gelooft dat God tot de voorganger gesproken heeft, doet hij dat. En wat te denken over geld geven. Er zijn mensen die geld nodig hebben voor iets wat zij willen en op slinkse wijze anderen proberen over te halen om geld te geven. En zo zijn er meer voorbeelden van negatieve manipulatie.
Om niet in de valkuil te trappen van zogenaamde vrome manipulatie, is het belangrijk om te weten wat de Bijbel zegt. Lees de Bijbel en Bijbelgetrouwe commentatoren. Toets de woorden van iemand die beweert een profetie te hebben. Luister heel goed naar je Intuïtie (gevoel). Laat je geen valse schuldgevoel aanpraten. Laat je niet manipuleren! 

error: Content is protected !!